Frank & Co een uniek document

Hij is pas 14, als Co de Kloet jr. op 9 september 1973 een concert van Frank Zappa and The Mothers Of Invention bijwoont in het Concertgebouw in Amsterdam. Co is dan al idolaat van de even briljante als controversiële muzikant, die in december 1993 aan de gevolgen van kanker overlijdt, bijna 54 jaar oud.
Zappa bouwt in de loop der jaren een ongekend oeuvre op. Brengt 62 albums uit. Rock, jazz, avant-garde, zelfs klassieke composities komen van zijn hand. Co ontwikkelt zich als muzikant, radiopresentator, muziekproducer en muziekregisseur. Tussen de twee ontstaat een hechte vriendschap, die resulteert in een serie interviews en een intensieve correspondentie.
Nu ligt er het boek Frank & Co. Bijna 440 pagina’s, Engelstalig, uitgegeven door Haver Producties. De vrijwel letterlijke weergave van 25 uur tapes met en over Frank Zappa. Met een voorwoord van zoon Dweezil Zappa en een dankwoord van gitarist Steve Vai, één van de vele briljante musici met wie het genie heeft gewerkt.
Zappa gaat in de gesprekken geen onderwerp uit de weg. Hij had uitgesproken opvattingen over de zijn inziens verrotte muziekindustrie. Maatschappijkritisch, snoeihard en dan weer liefdevol. Ook de minder plezierige karaktertrekken komen aan bod. Zappa nam zijn muzikanten in dienst, betaalde ze een in hun ogen matig salaris en zette ze zonder veel omhaal van woorden weer op straat.
Er zijn vele boeken en studies over Frank Zappa verschenen. Hij schreef zelf ook het nodige. Het in Baltimore in de staat Maryland geboren fenomeen heeft nog steeds een grote schare fans en bewonderaars over de hele wereld. Oneindig veel grootheden in de muziek en de kunst zijn door hem beïnvloed en geïnspireerd.
Het unieke van het boek van Co de Kloet is dat de meester uitgebreid persoonlijk wordt bevraagd en zijn licht laat schijnen over de meest uiteenlopende thema’s. Humor, zelfspot en een afkeer van namaak en onwaarachtigheid strijden om voorrang.
Dit alles in een saus van diepe bewondering voor een man die grote invloed heeft gehad op de moderne (pop)muziek. Steve Vai bevestigt in zijn voorwoord dat nooit eerder zo’n inkijk in het leven van zijn held Frank Zappa is verschenen. ‘Thank you Co’, aldus besluit hij zijn bijdrage op de achterflap.

Review by: Hagelsenior
On Bol.com